Er is steeds meer vraag naar het zogenoemde e-learning oftewel een thuisstudie, Studeren op afstand past goed in de moderne maatschappij en kent ontzettend veel voordelen. Dit is niet altijd zo geweest, hoewel thuis studeren door middel van ene thuisopleiding via bijvoorbeeld het LOI, NHA of NTI al heel lang bestaat, was het vroeger niet zo makkelijk een goed als nu. Vandaag de dag zijn de meeste thuisstudies erkend door het Ministerie van onderwijs en cultuur, de digitale revolutie heeft in deze branche ook voor erg veel veranderingen gezorgd, waardoor de studies en opleidingen niet alleen goedkoper aangeboden kunnen worden, maar ze ook toegankelijker zijn voor veel meer mensen. Om dat de lijst met voordelen van een thuisstudie nogal lang is, hebben we de beste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een thuisstudie, studeren op afstand.

Het studeren brengt ongelooflijk veel voordelen met zich mee, er is een groot nadeel, die ik je nu al meteen kan vertellen, maar ik wil daarbij ook zeggen dat je dit niet als nadeel moet zien, dit is namelijk de discipline en doorzettingskracht. Je zult het zelf moeten doen, er is niemand die je dwingt of druk uitoefent waardoor je gaat zitten en leren, zoals dat op een school meer het geval is, toch brengt dit nadeel weer een groot voordeel met zich mee, wat ik hieronder met je ga delen. Doorzettingskracht en discipline wordt namelijk meer gewaardeerd.

In je eigen tempo.

De eerste en misschien wel een van de beste voordelen van een thuisstudie is het feit dat je een dergelijke thuiscursus of studie geheel op je eigen tempo kunt volgen, je bent niet verplicht om de studie binnen een bepaalde tijd af te ronden. Bij de meeste opleiders geld dan ook, heb je meer of minder tijd nodig? Geen probleem! Er is wat dat betreft geen druk, en kun je de momenten wanneer je wilt gaan leren helemaal zelf bepalen. Zo kun je naast je werk of andere opleiding ook nog een studie volgen, en deze bijvoorbeeld in de avond uren volgen.

Wanneer en waar jij wilt.

Een thuisstudie kun je niet alleen volgen in je eigen tempo, maar ook nog waar en wanneer je wilt. Hiermee wordt het excuus “ik heb geen tijd” meteen van tafel geveegd, omdat alles vandaag de dag gedigitaliseerd is en je de cursussen en opleidingen vanaf een iPad, tablet of laptop kunt volgen. Kun je dit dus overal doen, denk hierbij onderweg in de trein, in het park op een zonnige dag, vanuit je favoriete cafetaria, of het terras daarvan, in het vliegtuig, op vakantie en zo kan ik eindeloos doorgaan. Hoe gaaf zou het zijn om een taalcursus Spaans mee te nemen op vakantie om de taal in een Spaanstalig land zelf te leren. Naast als deze plekken waar je zou kunnen leren als je dat wilt, is misschien gewoon thuis op de bank of in je favoriete stoel in alle rust wel het beste.

Niet duur, en goedkoper dan klassikaal.

Omdat er geen dure boeken en andere materialen aan te pas komen en bijna iedereen wel een iPad, Tablet of computer heeft, zijn de thuisstudies een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de klassikale opleidingen. Natuurlijk kun je altijd nog voor een klassikale opleiding bij bijvoorbeeld het LOI kiezen, wanneer dit je beter ligt. Een thuisstudie is relatief veel goedkoper dan klassikaal en daarom ook toegankelijker voor veel mensen, het enige hieraan is dat je echt moet doorzetten om de studie af te maken. Maar ook een klassikale opleiding vergt discipline, tenslotte verplicht niemand je om te komen, tenzij je nog onder de leerplicht valt.

Voor iedereen en geen toelatingseisen.

Dit is misschien wel een van de mooiste eigenschappen van een van de voordelen van een thuisstudie, het is namelijk voor iedereen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, waar je vandaan komt, welke niveau je hebt. Je kan op je 60 of wat zelfs 70ste nog een cursus volgen en zo iets nieuws leren. Of ben je een naar schoolgaande tiener, en wil je bijles of iets leren wat bij jou op school niet in het vakken pakket zit. Heb je vroeger niet zo je best gedaan op school en wil je daar nu je ouder bent verandering in brengen, omdat je nu een stuk serieus bent en je nu wel weet wat je wilt worden? Zoveel redenen, zoveel mensen zoveel wensen. Elk niveau, kleur, ras, geloof  of leeftijd is welkom om iets nieuws te leren in zijn of haar leven. Tenslotte is leren vooruitgaan, en stilstaan achteruit gaan.

Flexibel & Digitaal.

Dit zijn eigenlijk 2 voordelen verpakt in een, studeren op afstand is heel flexibel, in de eerste instantie vanwege het eerder genoemde studeren op je eigen tempo, maar naast dit grote voordeel, kun je altijd met een thuisstudie naar keuze beginnen, er zijn geen start datums en kun je op elke dag wanneer jij dat wilt je aanmelden voor een thuisopleiding bij een van de erkende opleidingsinstellingen. Het mooie van onze digitale maatschappij, is dat wanneer je je inschrijft voor een thuisstudie, je meteen aan de slag kunt. Je krijgt, indien je dit wenst alles digitaal, je kunt ook in veel gevallen nog voor fysieke boeken kiezen. Maar over het algemeen worden de cursussen en studies digitaal aangeboden, en kun je via een eigen online leeromgeving direct aan de slag. Vanuit jouw online account kun je alle benodigde materialen downloaden, zoals de leerstof die je nodig hebt, en zijn er allerlei tools beschikbaar om het leren prettiger en makkelijker te maken.

Daarnaast kun je bij veel opleidingen en thuisstudies een gratis iPad of tablet krijgen wanneer je je inschrijft voor een bepaalde opleiding. Deze aanbiedingen zijn wel altijd aan een aantal voorwaarden verbonden, en niet altijd helemaal gratis, dit ligt aan de opleider, maar ook aan het soort cursus. Zo kun je een gratis iPad bij een HBO of MBO studie van LOI krijgen.

Privé docent / leraar.

Natuurlijk is het niet hetzelfde als wanneer je een opleiding klassikaal zou volgen met meerdere leerlingen en een leraar die les geeft, maar ook met een thuisstudie kun de hulp van een docent, privé leraar inschakelen. Dit brengt weer een ander voordeel met zich mee, want bij een thuisstudie heb je namelijk de leraar helemaal voor je zelf, en neemt de docent echt de tijd voor je om je te helpen met je vragen. Dit is zeker een van de betere voordelen van een thuisstudie ten opzichte van een klassikale opleiding, waar je de docent moet delen met andere studenten.

Staat goed op je CV.

Je zou het in de eerste instantie niet meteen zeggen, en je zult wat verder moeten kijken. Maar een diploma die je via een thuisopleiding hebt gehaald toont en is het bewijs van je wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline. Iedere werkgever die dit ziet, zal dit enorm waarderen. Naast ervaring en kunde, is je persoonlijkheid een erg belangrijke factor wanneer je in aanmerking komt voor een nieuwe baan, het tonen van je doorzettingskracht, toont ook dat je je aan afspraken kunt houden, wat betekend dat je op tijd kunt komen, en dat je een harde werker kunt zijn.

Erkend.

Veel thuisstudies zijn tegenwoordig erkend, instellingen zoals NHA, NTI, LOI en NCOI zijn erkende door het ministerie van onderwijs en cultuur, dit betekend dat een diploma via een opleiding of thuisstudie die je via een van deze opleiders hebt gehaald net zoveel waard is als dat van een hogeschool. En misschien wel meer als je bovenstaand voordeel meeweegt.

Goed te combineren met een baan.

Nog een van de vele voordelen van een thuisstudie. Er zijn heel veel redenen waarom iemand een studie wil volgen, een paar voorbeelden hiervan zijn, natuurlijk wanneer je een nieuwe baan zoekt, een nieuwe uitdaging op een ander gebied, jezelf omscholen met een thuisstudie is dan erg voor de hand liggend, het zou ook zo kunnen zijn dat je promotie wilt maken, een hogere functie ambieert bij je huidige werkgever of desnoods elders, en dat je daarom cursussen neemt die daarbij helpen. Mensen die een uitkering hebben, doen er over het algemeen erg goed aan om een thuisstudie te volgen, in sommige gevallen kan dit zelfs vergoed worden, en dat geld ook voor het volgen van een studie voor je werk, praat hierover met je werkgever luid mijn advies.

Omdat je een thuisstudie in je eigen tijd en overal kan volgen, is het ideaal om dit naast je werk te doen.

Geen reistijd en reiskosten.

Dit voordeel is natuurlijk erg voor de hand liggend, op het examen na, hoef je nergens naar toe om met je thuisopleiding of cursus te beginnen. Inschrijven doe je via het internet, net als de betaling. Je krijgt alles via e-mail, je online account of per post op gestuurd. En hoeft dus nergens heen te reizen, en bespaar je jezelf een hoop tijd en reiskosten.

Groot aanbod.

Werkelijk elke soort opleiding of cursus is te vinden, zo is er altijd voor iedereen een gepaste studie, denk aan taalcursussen in de breedste zin, chinees (mandarijn) Zakelijk Engels of misschien is correspondentie Engels wat je zoekt? Ook HBO Master Bachelor opleidingen zijn ruimschoots aanwezig, lange cursussen, korte cursussen zoals simpele computer cursussen als Microsoft word, Excel, WordPress of voor andere software toepassingen zijn er om te volgen. Wil je een eigen zaak starten in welke branche dan ook, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken, dan is zelfs hier een cursus voor, kapper, visagiste, makelaar, taxateur, voedingsdeskundige. Noem het en het is er.

Daarnaast kun het grote aanbod vergelijken bij de verschillende aanbieders hiervan, de prijzen verschillen nogal en zo heeft elke instelling weer zijn eigen sterke kenmerken. Om een opleiding of cursus te vergelijken, kun je in bovenstaand menu navigeren naar de categorieën, en zo hebben wij al voor veel thuisstudies en cursussen een vergelijkings-overzicht gemaakt, waar je de prijzen, termijnen en soorten studies kunt vergelijken.

Betalen in termijnen.

De meeste thuisopleidingen haal je toch niet in een maand, tenzij je een superleerling bent die erg gedreven is en veel tijd heeft 😉 Maar omdat de verschillende studies ook verschillende tijdsduren hebben, kun je deze altijd in termijnen betalen. Dit hoeft niet, je mag als jij dat wilt, een opleiding in een keer betalen, maar hiermee is een thuisstudie wel toegankelijker voor veel mensen, zeker wanneer een thuisopleiding enkele duizenden euro’s kost.

Werkgever betaald.

In sommige gevallen, kan het zijn dat je werkgever je studie wil betalen, soms komt dit vanuit de werkgever zelf, maar ook als werknemer kun je eigen initiatief tonen en dit met je werkgever bespreken. Zeker wanneer je hoger op wilt en promotie wilt maken, desnoods in overleg en na het behalen van een cursus, studie of meerdere opleidingen. Ik zeg altijd: Nee heb je al, en ja kun je krijgen. Veel werkgevers kunnen dit alleen maar waarderen, zo kunnen ze voor beter opgeleid persoon zorgen, en is het een goede inzet vanuit je zelf, waarmee je laat zien dat je graag wilt en dat je vooruit wilt in het leven.

Nadelen van een thuisstudie?

Zoals je ziet zijn er veel voordelen van een thuisstudie, we zouden hier nog dieper op in kunnen gaan, maar dit zijn toch wel de meest voor de hand liggende voordelen van een thuisstudie, nadelen zijn er ook, echter veel minder en bij een nadeel is het over het algemeen hoe jij ergens in staat. Hierboven zijn feiten genoemd en geen meningen, nadelen bestaan meestal uit meningen. Wat wel een nadeel kan zijn voor veel mensen, is dat jij bij een thuisstudie discipline en en wil moet hebben, niemand zegt dat je het moet doen, en doe je het dus alleen om er zelf beter van te worden. Dat vergt wat doorzettingsvermogen, maar tegelijkertijd kan je wanneer je dit gewoon doet, erg goed in je eigen voordeel gebruiken. In de toekomst zullen we zeker nog een artikel schrijven over de nadelen van een thuisstudie.

Voor nu willen we je graag zien groeien, en daarom nog een laatste tip voor wanneer je van plan bent om en thuisstudie te volgen. Als je er nog niet helemaal uit bent welke studie je wilt volgen en bij welke opleider je dit gaat doen. Dan is het verstandig om eerst een gratis studiegids aan te vragen, kijk hier voor een gratis studiegids van LOI en hier voor de studiegids NHA.

Je kunt in veel gevallen ook en gratis proefles aanvragen, zo kun je vrijblijvend kijken of de thuisstudie wel wat voor je is.

Ik hoop dat je wat aan deze voordelen van een thuisstudie hebt, wellicht wist je dit al, maar er is ook een grote kans een van deze of al deze voordelen van een thuisstudie je over de streep hebben getrokken. In dat geval is onze missie om Nederland weer wat slimmer te maken geslaagd.