Een nieuwe taal leren kan handig zijn voor wanneer je op vakantie gaat naar het land waar ze die taal spreken. Misschien ben je wel van plan tijdelijk of permanent te verhuizen naar het buitenland en wil je daarom een nieuwe taal leren, zodat jij je verstaanbaar kunt maken. Maar naast het verstaanbaar maken van jezelf in een andere taal, zijn er nog een aantal redenen waarom het leren van een nieuwe taal je verder helpt. Een aantal zaken waar je in eerste instantie niet aan zult denken.

Zo heeft het leren van een andere taal een bijzonder goed effect op jouw hersenen. Met het leren van een nieuwe taal daag je de hersenen namelijk uit. Je leert probleemoplossend te denken. Dit komt niet alleen van pas bij het leren van een taal. Onderzoek wijst uit dat mensen die twee of meer talen spreken, ook beter scoren op algemene testen dan mensen die maar één taal spreken. Daarnaast is het zelfs zo dat mensen die twee talen spreken, over het algemeen beter zijn in het oplossen van moeilijke wiskundige problemen. Een bonus is het geheugen die tevens verbetert. Bij het uitdagen van de hersenen worden ze ook getraind als het ware. Het geheugen blijkt hier van mee te profiteren.

Wisselen tussen talen

Wat je als geen ander leert bij het leren van een nieuwe taal, is het wisselen tussen de taal die je al kent en de taal die je aan het leren bent. Je wilt namelijk het ene woord, of die ene zin die je in het Nederlands al kent, vertalen naar de nieuwe taal. Dit is een uitdaging die constant speelt bij het leren van een nieuwe taal. Het voordeel wat hier uit voort vloeit, is dat je een stuk beter wordt in multitasking. Je zult beter zijn in het concentreren op bepaalde aspecten, terwijl je andere aspecten juist weet te onderdrukken. Hierdoor kun je op meerdere aspecten concentreren en deze uitvoeren.

De gezondheid kun je er ook een handje mee helpen. Zo is gebleken dat alzheimer en dementie pas later optreden bij meertalige mensen. Het verschil is niet gering. Bij mensen die één taal spreken komen de eerste alzheimer- en dementiesymptomen op een gemiddelde leeftijd van 71,4 jaar. Bij mensen die twee of meer talen spreken komen de symptomen op een gemiddelde leeftijd van 75,5 jaar. Er moet wel bij gezegd worden dat hier nog andere factoren meespelen, zoals inkomensniveau, fysieke gezondheid, geslacht en opleidingsniveau.

Perspectief

Wanneer je een nieuwe taal leert, leer je ook de omgeving beter te observeren. De reden dat je hier beter in wordt, is dat je sneller in staat bent om de relevante factoren van de omgeving te scheiden van de factoren die een bijzaak zijn. Deze herken je weer aan hun misleidende informatie. Hierdoor wordt je automatisch beter in het in perspectief plaatsen van dingen. Je kijkt dus op een genuanceerdere manier naar zaken.

Dit leidt meteen weer tot een volgend voordeel van het leren van een nieuwe taal. Deze heet rationele besluitvorming. Naast de nuancering die je al weet aan te brengen door het nieuwe perspectief dat je weet te bewerkstelligen, leer je ook betere nuances kennen tussen verschillende woorden. Zo ga je vanzelf een stuk bewuster om met de woordkeuze. Dit vermogen helpt je vervolgens weer om in moeilijke situaties een beslissing te nemen.

De moedertaal

Tot slot is er nog de vooruitgang die je boekt met de eigen moedertaal. Het oefenen van een nieuwe taal zorgt ervoor dat je bewuster omgaat met mechanismes, zoals vervoegingen zonder fouten. Dit zorgt er ook weer voor dat je meer correct de eigen, eerste taal, te schrijven en spreken. Tevens leer je te focussen op verschillende klanken en geluiden wanneer je een nieuwe taal leert. Dit zorgt er ook weer voor dat je luistervaardigheid verbetert, waarmee je ook efficiënter leert communiceren.

Nieuwe taal

Bij het leren van een nieuwe taal kun je dus rekenen op veel meer voordelen dan alleen het kunnen spreken, en je dus verstaanbaar maken, van deze nieuwe taal. Je bent namelijk ontzettend bezig de hersenen te trainen. De hersenen werken als het ware als een spier. Des te meer je de hersenen gebruikt, des te sterker ze worden en dus ook, des te meer ze kunnen. Een nieuwe taal leren is de ultieme training voor de hersenen. Dit komt door de vele aspecten die horen bij het leren van een nieuwe taal, en de vele verschillende hersendelen die je hierbij moet gebruiken.

Welke nieuwe taal leren?

Welke taal je wilt leren, is erg persoonlijk. Afhankelijk van de redenen hiervoor zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zoals eerder vermeld in de eerste paragraaf van dit artikel. Kun je een nieuwe taal leren omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en misschien wel gaat verhuizen naar een ander land. Ook zou het vanwege zakelijke en carrière overwegingen kunnen zijn. Stel je hebt een functie bij een een bedrijf in Nederland dat veel internationaal opereert en voor je werk ben je constant in contact met collega’s en andere bedrijven uit andere landen. Dan zou een zakelijke versie van de taal erg handig zijn. Neem als voorbeeld zakelijk Engels. Hiermee wordt je vooral geleerd hoe je op zakelijk niveau met mensen communiceert.

Maar ook andere talen kennen deze vormen. Of je nou Engels leren wilt. Spaans, Grieks leren wilt, of Chinees wilt leren. Het kan tegenwoordig allemaal zeer eenvoudig via een thuisstudie en of thuiscursus. Op onze overzichtspagina’s die je via het menu vind, zie je deze taalcursussen en de verschillende opleidingen van de Nederlandse onderwijsinstellingen.