Er was een tijd waarin blind typen alleen maar noodzakelijk was in bepaalde vakgebieden. Denk aan secretaressen die voor de directeur van een bedrijf alles moesten intypen wat hij citeerde. Ook op scholen was informatica een vak waarin het omgaan met een computer wel werd geleerd maar de nadruk niet echt op het blind leren typen lag. Tegenwoordig is dat wel anders. Blind typen is voor zowel volwassenen als kinderen een noodzakelijke vaardigheid.

Voordelen van blind typen.

Er is een ware digitale revolutie gaande, die voorlopig nog niet over is. Sterker nog alles wordt alleen maar meer digitaal en komt er waarschijnlijk een tijd dat je een pen alleen nog als verzamelstuk tegen komt of in een museum. Met onze toekomst in gedachten en hoe snel leren typen en blind typen je kan helpen in je dagelijks leven. Hebben we hieronder de 5 voordelen van blind typen voor je neergezet. Niet alleen voor volwassenen maar ook waarom een typecursus voor je kind een slim idee is.

Voor volwassenen.

  • Het is efficiënt.

Je krijgt meer gedaan in minder tijd. Waarschijnlijk kun je al aardig typen, maar er zijn erg veel mensen die dagelijks voor hun werk een computer gebruiken, en e-mailen bijvoorbeeld een taak is die ze dagelijks uitvoeren. Om het nog maar niet over de administratieve taken te hebben. Veel van deze mensen kunnen niet met 10 vingers typen (blind typen) En valt er dus vooral veel tijdwinst te halen. Wanneer je met je 10 vingers typt en dit zonder naar je toetsenbord te kijken doet. Win je veel tijd. Je kijkt immers naar het beeldscherm en ziet zo sneller wanneer je een foutje maakt om deze vervolgens te herstellen. Daarnaast leer je minder snel fouten te maken, omdat je efficiënt aan het typen bent.

  • Focus.

Een ander element is dat wanneer je steeds naar je toetsenbord aan het kijken bent, om er zeker van te zijn dat je de juiste knop (letter) in drukt. Ben je niet voor de volle 100% bij je opdracht of taak. Zeker wanneer je geconcentreerd moet zijn omdat er veel denk werk bij komt kijken. Dan is de afleiding van het toetsenbord groot als je niet kunt blind typen.

  • Het voorkomt RSI.

Bij de stichting RSI Nederland spreken ze over de laptop als een ‘ergonomische ramp’ Uit een onderzoek dat is gedaan door TNS NIPO. Blijkt dat de helft van alle computers die worden verkocht een laptop is en dat daarvan 50% van de mensen die een laptop gebruiken, last hebben van hun gewrichten. Met een cursus blind typen leer je niet alleen alle 10 je vingers te gebruiken. Maar leer je ook hoe je een goede werkhouding moet hebben wanneer je achter een computer zit.

Het voorkomt dus RSI. Maar wat is RSI eigenlijk en hoe ontstaat het? Het komt vooral door de overbelasting van herhalende bewegingen, zoals typen en klikken met de muis. RSI is een verzamelnaam voor pijnklachten die voorkomen in je handen, armen, polsen, nek, schouders en heel soms ook in de benen.

Voor kinderen.

  • Voorbereid op de toekomst.

Vooral voor kinderen is het erg belangrijk dat ze al vroeg leren blind te typen. Het gebruik van computers is niet meer weg te denken. Ze staan overal en spelen alleen maar meer een rol in ons dagelijks leven. Voor je werk, maar ook voor privé. Je kunt je dus voorstellen dat je kind erg veel baat heeft als het al vroeg leert om snel te typen met 10 vingers.

  • Voorsprong op school.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je kinderen de Basics van het bedienen van een computer bij te brengen. Natuurlijk wil je ze beschermen tegen de kwade kanten die het internet ook kent. Maar je wilt ze toch zeker niet behoeden voor al het moois dat het internet te bieden heeft. Het internet is een grote verzamelbank van kennis. Mits je weet hoe je het moet gebruiken. Leer je kind blind typen en het gebruiken van een computer met internet, en er gaat en grote kennisbank (bibliotheek) open waar ze van kunnen leren. Dit kan je kind een voorsprong op school opleveren omdat het zelf al dingen kan opzoeken. Of op onderzoek uit kan gaan.

De eerder genoemde voordelen van blind typen voor volwassenen gelden natuurlijk ook voor kinderen. Een goede werkhouding, focus en het voorkomen van RSI, kan je niet vroeg genoeg geleerd hebben toch?

Welke cursus blind typen?

Bedrijven maken gretig gebruik van de digitale revolutie. Daarom is het aanbod typecursussen erg groot en divers. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de onlinecursussen die zich vooral focussen op het leren typen. Deze bieden vaak ook een cursus voor kinderen met Dyslexie aan. Maar er zijn ook complete pakketten die meer in huis hebben dan alleen leren typen voor kinderen. Een voorbeeld van een compleet pakket waar je naast Blind typen ook nog Engels en basisschoolvakken krijgt is LOI Kidzz. Een ander voorbeeld van en net als LOI Kidzz ook op een spelende avontuurlijke manier is Ducktypen met Donald Duck. Echter richt deze zich weer meer op het blind leren typen voor kinderen.

Ook voor volwassenen is het aanbod groot. Als volwassene kun je goed terecht bij de typecursussen van bijvoorbeeld NTI, NHA of LOI. Je bent tenslotte nooit te oud om iets nieuws te leren. Zeker niet als je bedenkt hoeveel voordeel het je kan opleveren.