Ondanks dat de bekende thuisstudie onderwijs instellingen erkend zijn door het Ministerie van onderwijs en cultuur, en erkende opleidingen met diploma’s aanbieden. Is het niet mogelijk om hiervoor een studiefinanciering te krijgen. Dit komt omdat een thuisstudie een deeltijd opleiding is, dit geld ook voor de klassikale opleidingen die je bijvoorbeeld via het LOI kunt volgen, ook deze zijn deeltijd en krijg je hier geen studiefinanciering voor.

Studiefinanciering.

Dit heeft verder niets met een thuisstudie, of wel of niet erkend te maken, ook wanneer je aan een universiteit of hogeschool een deeltijd opleiding zou volgen kun je hier geen studiefinanciering voor aanvragen. Het is vrij logisch als je na gaat wat het doel van een studiefinanciering is. Het is een kans voor jongeren om door te leren in plaats van te gaan werken, zo kun je al je tijd in je studie stoppen om later op hoog niveau een mooi beroep uit te gaan oefenen. Als je deeltijd kan leren en een studie volgt, dan heb je dus ook tijd om te werken en kun je heel goed voor jezelf zorgen. Een studiefinanciering is dus een extra motivatie en middel om door te leren voor mensen die graag een studie volgen die langer duurt.

Je kunt vanaf je 18e jaar een studiefinanciering aanvragen wanneer je een MBO, HBO of universitaire voltijdopleiding gaat volgen. Je kan tot je 30ste gebruik maken van een studiefinanciering.

Uitzondering deeltijdopleiding.

Er is een uitzondering op de regel voor een studiefinanciering (tegemoetkoming) voor een deeltijdopleiding, dat is namelijk wanneer je een opleiding in het voortgezet onderwijs volgt, en dan alleen onder de volgende voorwaarden:

Wanneer je een pabo-opleiding of een lerarenopleiding volgt, waarmee je wordt opgeleid tot de 1e en 2e-graads bevoegdheid, dan kun je een tegemoetkomen speciaal voor leraren aanvragen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het beste even de website van Dienst Uitvoering Onderwijs raadplegen.

Thuisstudie volgen met belastingvoordeel.

Indien je wel of geen recht hebt op een studiefinanciering, dan is het in de meeste gevallen wel mogelijk om de kosten van je studie of opleiding te aftrekken van de belasting. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, maar wanneer je een thuisstudie of andere vorm van een deeltijdopleiding volgt dat aansluit op je beroep of het toekomstige werk dat je wilt gaan doen, dan is dit aftrekbaar.
Dit kan erg voordelig uitpakken, zo kan een lange HBO opleiding van een paar duizend euro zomaar duizend euro goedkoper uitpakken, om maar een voorbeeld te geven. Op de website van het NTI, hebben ze een mooie rekentool waarmee je jouw belastingvoordeel kunt uitrekenen. Je vind de NTI rekentool hier.