Online marketing cursussen en opleidingen

online marketing cursussen

Waarom Online Marketing?

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (zo’n 97%) maakt gebruik van het internet. Daarvan is zo’n 86% dagelijks online en wordt het internet gebruikt voor de meest uiteenlopende redenen. Van online winkelen, tot je bankzaken regelen of een abonnement afsluiten of opzeggen. Informatie opzoeken, je favoriete Netflix serie kijken, chatten of videobellen met je vrienden of online leren omdat je een nieuwe studie wilt volgen.

Deze groei van internet gebruik zie je over de hele wereld en heeft ervoor gezorgd dat er de laatste decennia een verschuiving heeft plaatsgevonden in onze manier van leven en hoe bedrijven hun doelgroep kunnen bereiken. Waar vroeger reclame maken op TV, radio, de krant en allerlei magazines of abri’s langs de snelwegen nog de beste manieren waren. Kun je je doelgroep tegenwoordig het makkelijkst online bereiken middels zoekmachine adverteren, advertorials op websites. Verschillende social media kanalen en alle campagnes die je als bedrijf daarbij kunt op zetten.

Zoekmachines, Big Data & Analytics.

Niet alleen het feit dat we met z’n allen massaal online aanwezig zijn is een reden voor bedrijven om aan online marketing te doen. Big Data organisaties hebben ontzettend veel informatie over het surfgedrag van miljarden internetgebruikers die gewoon te koop is. Ook de mogelijkheid tot het meten van verschillende acties en campagnes om deze vervolgens te optimaliseren draag veel bij aan een succesvolle onderneming.

Daarom is het nu voor ondernemingen een nog grotere uitdaging om de aandacht van internetters naar hun website te trekken, deze te behouden en te converteren naar een stabiel en groeiend klantenbestand. Dit vereist in de meeste gevallen een consultatie bij een online marketing professional die een uitgebreide kennis en holistische benadering heeft van de diverse online marketingstrategieën, en deze op een adequate manier weet te implementeren voor elke cliënt.

Jij kan tot één van deze online marketeers gaan worden door een cursus of opleiding online marketing te volgen bij een van de erkende (zelfstudie) instituten in ons land. In de volgende alinea’s informeren we je uitgebreid over dit beroep, de studie en de opleidingsmogelijkheden die er zijn, zodat je dit jaar nog zelfstandig online marketingstrategieën kan uitzetten voor bestaande en nieuwe ondernemingen en particulieren.

Bekijk de beste online marketing cursussen

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
LOI Online Marketing Beroepsopleiding 9 maanden € 531,- Meer informatie
NHA Online Marketing Beroepsopleiding 9 maanden € 299,- Meer informatie
NTI Online Marketing Beroepscursus 4, 6 of 9 maanden € 398,- Meer informatie
Laudius Marketing Manager Beroepscursus 12 maanden € 249,- Meer informatie

Wat is online marketing

Om online marketing goed uit te leggen moet je aan de volgende voorbeelden denken wanneer je online actief bent. Je hebt tijdens het internetten vast wel gemerkt dat:

 • Niet elke website je aanspreekt.
 • Je niet evenveel tijd op websites met ogenschijnlijk dezelfde informatie doorbrengt.
 • Je soms automatisch doorklikt op een advertentie die je na een zoekopdracht te zien krijgt.
 • Er soms artikelen, filmpjes of foto’s zijn die je maar als te graag deelt met je eigen netwerk.
 • Je bij sommige bedrijven het een geruststellende gedachte vindt om op de hoogte te blijven van zowel hun bedrijfsactiviteiten als eventuele acties door bijvoorbeeld een nieuwsbrief, en bij andere weer niet.
 • Bij het zoeken naar informatie je de ene keer een heleboel relevante suggesties krijgt en de andere keer je je zoekwoorden hebt aan te passen om de juiste suggesties te krijgen.

Online marketing strategieën.

Bij de websites die je als aangenaam ervaart is er in de meeste gevallen een online marketingstrategie toegepast. Dit behelst een samenspel van verschillende (al dan niet reclamemiddelen die het via het internet onder de aandacht brengen van je product of dienst, aan potentiële klanten of cliënten, beoogt. Het uiteindelijk doel is natuurlijk het vergroten van de omzet door de constante afzet van de service of het product dat je aanbiedt. Dit wordt ook wel online marketing genoemd, digital of internet marketing en heel soms in combinatie met andere computer skills ook Growth hacking genoemd.

De onderdelen die ingezet kunnen worden in een online marketing strategie zijn zeer uiteenlopend. Zo kun je tegenwoordig al aan de slag als social media expert, waarbij je o.a. de klant bedrijfsrelatie onderhoudt. Nieuwe klanten werft en of je potentiële doelgroep bereikt. Als affiliate channel manager beheer je het partnerprogramma van het bedrijf waar je voor werkt. Je zet nieuwe samenwerkingen op met andere ondernemers en onderhoudt de relaties. Als content creator heb je ervaring met zoekmachines en maak je content waar de doelgroep naar zoekt. Denk hierbij aan het gebruik van de juiste zoekwoorden en zinnen. Maar ook converterende content die ervoor zorgt dat de doelgroep ook daadwerkelijk klant wordt.

hoe word je online marketeer?

Wat zijn de werkzaamheden van een online marketeer?

Als online marketeer zal je onder andere:

 • Websites zoekmachine vriendelijk moeten maken: daartoe analyseer je de markt en ga je na hoe de desbetreffende onderneming hetgeen door de samenleving gevraagd wordt, via hun website aanbiedt. Dit vergt dan ook een grondige analyse van het bedrijf, het product of de dienst en de bestaande website. In sommige gevallen zal je de teksten en hun structuur moeten aanpassen, foto’s, video’s en audio moeten upgraden, waarbij je genoeg aandacht schenkt aan de zoekwoorden die in zoekmachines een goed resultaat opleveren;
 • Het backlinken moeten helpen bevorderen: door aanpassing van de inhoud van de website zoals hierboven aangegeven;
 • Het connecten via sociale platformen stimuleren: door “volg ons” mogelijkheden te incorporeren op websites én er voor te zorgen dat de profielen op onder andere Facebook, Instagram, LinkedIn etcetera altijd up to date zijn en gebruikt worden voor positieve interacties en feedback;
 • Zoekmachine advertentie campagnes moeten initiëren en beheren: bijvoorbeeld via Google Ads zodat de advertentie van je klant op het juiste moment door Google wordt aanbevolen aan je doelgroep en dat zij daadwerkelijk doorklikken naar de website en van daaruit een omzet vergrotende actie ondernemen;
 • Webwinkels gebruiksvriendelijk moeten maken: zodat klanten zichzelf kunnen behelpen, een bestelling plaatsen, via desnoods een chatbot hun vragen beantwoordt krijgen en met een gerust hart hun bankgegevens invoeren, er op vertrouwend dat ze hun bestelling op het afgesproken moment in ontvangst zullen nemen; en
 • Monitor je zo af en toe middels enquêtes het geheel, terwijl je ook van e-mail- en sms diensten gebruik kunt maken om in contact met de doelgroep, te blijven.

Zo als je merkt is dit werk erg gevarieerd en tevens gericht op een op maat gesneden aanpak van je klanten. Immers zijn geen twee bedrijven hetzelfde, ook al opereren ze in dezelfde branche of vallen ze onder hetzelfde beheer. De doelgroepen kunnen namelijk van elkaar verschillen, wat dus een andere aanpak beoogt.

Zoveel kan je verdienen als online marketing professional

Met het vele werk dat je als online marketing professional zal verrichten kan je een gemiddeld salaris van €2.800 per maand, verwachten. De hoogte hangt af van je kwalificaties (welke online marketing cursussen en opleidingen je hebt gedaan) en het aantal jaren ervaring dat je binnen deze branche hebt. Ook is het feit of je bij een bedrijf werkt of als zzp’er aan de slag gaat, bepalend voor de hoogte. Daarom is dit bedrag een indicatie van wanneer je in loondienst zou treden. Als zelfstandig online marketeer is er geen plafond aan wat je kunt verdienen wanneer je een groot doorzettingsvermogen hebt in combinatie met een goed plan.

De cursus of opleiding online marketing

Aangezien steeds meer personen zich zullen wenden tot het internet voor hun dagelijkse bezigheden, kan jij er voor zorgen dat zowel voor de website bezitter als de internetgebruiker deze interactie vlot en aangenaam verloopt. Daartoe heb je behalve affiniteit met dit medium ook adequate basiskennis over dit vakgebied nodig. Deze kan je verkrijgen door het volgen van een (al dan niet gedeeltelijke) online thuisstudie bij onder andere één van de opleidingsinstituten vermeld op deze pagina over online marketing cursussen. Kijk en vergelijk welke cursussen er allemaal zijn en het beste bij jou past.

LOI

LOI (Leidse Onderwijsinstellingen)

Deze opleidingsinstantie biedt een uitgebreid pakket aan online marketing programma’s aan. Deze opleidingen zijn merendeels op hbo niveau en hebben een initiële duur tussen de twee en vijf maanden, tegen een tarief dat tussen de €345 en €837 ligt. Onderstaande thuis opleidingen kunnen in sommige gevallen ook klassikaal via het internet gevolgd worden.

 • Search Engine Optimization
 • Search Engine Advertising
 • Social media
 • Social media en Google
 • HBO online marketing
 • Online marketing
Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
LOI Online Marketing Beroepsopleiding 9 maanden € 531,- Meer informatie
LOI HBO Online Marketing HBO Beroepsopleiding 3 maanden € 837,- Meer informatie
LOI Content Marketing Deeltijdcursus 3 maanden € 297,- Meer informatie
LOI Medewerker Marketing & Communicatie MBO-4 opleiding 24 maanden € 1517,- Meer informatie
LOI HBO Cross Cultural Marketing Korte HBO cursus 2 maanden € 678,- Meer informatie
LOI MBO Basiskennis Marketing Korte MBO cursus 3 maanden € 207,- Meer informatie
LOI Associate Degree Marketing NVAO Erkend 18 maanden € 4482,- Meer informatie
LOI HBO Social Media Management (Onderdeel HBO Bachelor Commerciële Economie) 3 maanden € 837,- Meer informatie
LOI Social Media Deeltijd 5 maanden € 495,- Meer informatie
LOI Social Media & Google Deeltijd 4 maanden € 556,- Meer informatie
LOI HBO Social Media & Google Onderdeel van Bachelor CMD 2 maanden € 658,- Meer informatie
LOI Schrijven voor het web Korte thuiscursus 3 maanden € 237,60 Meer informatie
LOI Search Engine Optimization Korte SEO cursus 3 maanden € 447,- Meer informatie
NHA

NHA (Nationale Handels Academie)

Voor de thuis cursussen kan je ook bij deze academie aankloppen. De duur van de opleidingen ligt tussen de drie en negen maanden. Je betaalt voor de hbo opleiding afgerond €1.300 terwijl de overige twee cursussen nog geen €300.

 • Online marketing
 • Social media
 • Zoekmachine Marketing
 • Big Data Marketing
 • Marketing Manager
Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
NHA Online Marketing Beroepsopleiding 9 maanden € 299,- Meer informatie
NHA Zoekmachine Marketing Beroepsopleiding 9 maanden € 339,- Meer informatie
NHA Big Data Marketing Vakopleiding 6 maanden € 599,- Meer informatie
NHA Marketing Manager Beroepsopleiding 12 maanden € 269,- Meer informatie
NHA Basiskennis Marketing Beroepsopleiding 4 maanden € 186,- Meer informatie
NHA Marketing & PR Beroepsopleiding 12 maanden € 269,- Meer informatie
NHA Communicatie Manager MBO+ & HBO 8 maanden € 269,- Meer informatie
NHA Social Media Online Marketing Cursus 3 maanden € 289,- Meer informatie
NTI

NTI (Nederlands Talen Instituut)

Ook het NTI stelt je in de gelegenheid om je in eigen tijd en omgeving te kwalificeren als online marketeer. Dit doen ze door drie cursussen in deze branche aan te bieden die een opleidingsduur van respectievelijk acht en negen maanden hebben. Het betreft de opleidingen:

 • NIMA basisopleiding online marketing
 • Online marketing
 • HBO online marketing
 • Schrijven voor het web

Voor minder dan €400 sta je binnen korte tijd aan het begin van een carrière als online marketing professional.

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
NTI Online Marketing Beroepsopleiding 4, 6 of 9 maanden € 398,- Meer informatie
NTI NIMA Basiskennis Online Marketing Beroepsopleiding 4,6 of 8 maanden € 168,- Meer informatie
NTI HBO Online Marketing HBO Programma 6 maanden € 1230,- Meer informatie
NTI HBO Marketing & Communicatie HBO Programma 6 maanden € 1230,- Meer informatie
NTI Schrijven voor het web Beroepsopleiding 2, 3 of 4 maanden € 203,- Meer informatie
NTI MBO medewerker marketing & communicatie MBO 6 maanden € 399,- Meer informatie
NTI HBO E-Business Kort HBO 3 maanden € 597,- Meer informatie
Laudius

Laudius.

Ook Laudius heeft een aantal cursussen in hun bestand waarmee je je online marketing vaardigheden kunt opschalen. Of je nu een eigen marketingbureau wilt beginnen of Big Data analist wilt worden. Bij Laudius zijn de online marketing cursussen scherp geprijsd.

 • Marketing Manager
 • Big Data Analist
 • Schrijven voor het web (converterende & geoptimaliseerde web teksten)
 • Communicatie Manager
 • Start je eigen reclame / marketing bureau.
Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
Laudius Marketing Manager Beroepscursus 12 maanden € 249,- Meer informatie
Laudius Big Data Beroepscursus 5 maanden € 599,- Meer informatie
Laudius Communicatie Manager Vakopleiding 8 maanden € 249,- Meer informatie
Laudius Schrijven voor het web Korte cursus 2 maanden € 249,- Meer informatie
Laudius Start je eigen reclamebureau Ondernemen 9 maanden € 549,- Meer informatie