Een makelaar is iemand die bemiddelt bij de koop, verkoop, huur en verhuur van ontroerend goed, zoals huizen en kantoorpanden. Wanneer iemand dus van plan is zijn of haar huis te verkopen, kan er een makelaar worden ingeschakeld die alles omtrent de verkoop regelt. Tevens wanneer je op zoek bent naar een huis, kun je een makelaar inschakelen. Deze gaat dat voor jou op zoek in zijn netwerk naar geschikte woningen. Vervolgens is ook de makelaar degene die de rondleidingen verzorgt door de te verkopen panden. Wanneer er wordt overgegaan tot een koop, verzorgd de makelaar de daarbij horende contracten en regelt hij andere formaliteiten. Tevens adviseert hij over hypotheken.
Het kan heel goed zijn dat dit jou interesseert en je ook graag makelaar zou willen worden. Dit kan met behulp van een opleiding. Er zijn er genoeg te vinden. Maar hoeveel zal je gaan verdienen als makelaar? Wat is het makelaar salaris? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag wanneer je van plan bent carrière te maken als makelaar. Het uiteindelijke bedrag dat je zult verdienen als makelaar hangt van een aantal factoren af. Hierdoor kunnen salarissen van makelaars onderling nogal verschillen. Wat zijn die factoren en hoeveel kun je gemiddeld verdienen? Dat wordt in deze blog uitgelegd.
De factoren
Er zijn drie factoren die belangrijk zijn voor het salaris van een makelaar. De eerste factor is de opleiding die de makelaar genoten heeft. Vervolgens telt ervaring ook zwaar mee; factor twee. De laatste belangrijke factor is het gebied waar de makelaar werkt. Waarom zijn deze factoren van belang en hoe zwaar wegen ze? Opleiding en ervaring zijn twee punten die bij vrijwel elk beroep zwaar wegen wanneer het om het uiteindelijke salaris gaat dat iemand verdiend. Het gebied, of de regio waar iemand werkt is iets vreemdere factor waarmee je bij de makelaardij te maken krijgt.
De opleiding
Sinds 2001 zijn de titelbescherming en de beëdiging voor makelaar afgeschaft. Waar dit op neer komt is dat iedereen zich makelaar mag noemen. Mocht je makelaar willen worden dan volstaat een opleiding hiertoe dus. Daarnaast zijn er organisaties die concurrerende certificeringsregelingen hebben ontwikkeld om op die manier toch verschillende degradaties van kwaliteit binnen de makelaardij te kunnen duiden. Het belangrijkste is hier natuurlijk de basisopleiding. Zo kun je een MBO opleiding volgen tot assistent makelaar. Je zult dan echter minder verdienen dan wanneer je een HBO opleiding tot makelaar volgt.
Wat betekent dit dan concreet? Wanneer je een MBO opleiding hebt gevolgd en dus kan beginnen als assistent makelaar, kun je rekenen op een gemiddeld startsalaris tussen de 1.600 en 1.700 euro per maand. Heb je een HBO studie gevolgd tot makelaar, dan kun je als startende makelaar rekenen op gemiddeld 2.370 euro per maand. Daar wordt dus al het eerste verschil gemaakt. Een redelijk verschil ook. Met de overgebleven twee belangrijke factoren kun je dus nog meer verdienen dan hier al is weergegeven.
De ervaring
Des te langer je werkt als makelaar, des te meer ervaring je op doet. Met deze ervaring wordt je geacht beter te kunnen functioneren als makelaar. Dit zal je ook terugzien in het loon dat er aan het einde van de maand wordt bijgeschreven. Meestal heb je hier het meeste profijt van wanneer je bij eenzelfde makelaarskantoor blijft werken. Maar ook wanneer je overstapt van makelaarskantoor, kan de ervaring net zo hard meetellen. Een makelaar die 2 jaar ervaring heeft, kan al rekenen op een makelaar salaris van 2.520 euro per maand. Na 10 zal dit rond de 3.050 euro liggen en na 20 jaar kun je rekenen op ongeveer 3.500 euro per maand.
De omgeving
De afwijkende factor wanneer het gaat om makelaars. Wanneer je in de ene regio werkt kun je meer verdienen dan in de andere regio. Hoe zit dat? Ten eerste moet gezegd worden dat deze factor het minste effect uitoefent op het uiteindelijke makelaar salaris. Opleiding en ervaring wegen een stuk zwaarder. Desalniettemin is het zo dat een makelaar op het platteland net een beetje minder zal verdienen dan een makelaar die in de stad werkt. De regio waar het meeste valt te verdienen in Nederland, is de Randstad. Dit is een verschil van enkele procenten en dat komt neer op enkele tientallen euro’s.
Uiteindelijk komt het dus neer op drie belangrijke factoren. Het gaat allereerst om de opleiding. Hoe hoger, hoe beter. Vervolgens kun je meer gaan verdienen naarmate je langer in het vak zit. Ervaring telt zeker mee in het makelaarschap. De laatste en minst zwaarwegende factor is de omgeving waar je werkt. Dit kan in totaal enkele tientallen euro’s schelen.