Leren beleggen voor beginners

leren beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Beleggen is leuk. Beleggen is spannend. Beleggen is leerzaam. Succesvol beleggen brengt rendement en is extra interessant naarmate de rente laag is. Voor sommige mensen speelt de inflatie ook een rol in hun beslissing om te gaan beleggen: hun spaargeld wordt in relatieve zin immers steeds minder waard. Als de beurs ´t goed doet en koersen blijven stijgen, willen steeds meer mensen gaan beleggen. Terwijl de kans op een goed rendement juist veel groter is als je start wanneer de koersen laag zijn. Het is een kwestie van slimheid en durven om juist dan een begin te maken met het aanleggen van een beleggingsportefeuille. Maar hoe begin je met beleggen als je er nog geen kaas van hebt gegeten? Want beleggen heeft toch ook risico’s? Het goede nieuws is: beleggen kan je leren. Wil je meer weten over leren beleggen voor beginners? Lees dan vooral verder.

Wat is beleggen?

Volgens Wikipedia is beleggen een soort investeren, waarbij je geld voor korte of langere tijd vastlegt, met het doel om daar financieel voordeel mee te behalen. De toevoeging luidt dat je kapitaal aanbiedt met onzekere inkomsten als vergoeding. Daar zit dus het al benoemde stukje risico in. Niet voor niets verscheen jaren geleden in alle financiële bijsluiters van beleggingsproducten de tekst dat resultaten uit het verleden jou geen garantie voor de toekomst bieden. Dit is bedoeld om vooral beginners te waarschuwen: het feit dat een bepaald aandeel maar in waarde lijkt te blijven stijgen, wil niet zeggen dat er geen keerpunt kan komen. Om die reden wordt ook vaak geadviseerd om niet te gaan beleggen met geld dat je binnen afzienbare tijd mogelijk nodig hebt. Gebruik dus niet je spaarpotje voor vervanging van je wasmachine om te proberen geld te verdienen met beleggen.

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
NHA Beleggen voor beginners Ontwikkeling 12 maanden € 239,- Meer informatie
LOI Beleggen voor beginners Praktijk 6 maanden € 228,- Meer informatie
Laudius Beleggen voor beginners Hobby 8 maanden € 179,- Meer informatie

Aandelen en obligaties.

De bekendste beleggingsvormen zijn aandelen en obligaties. Met een aandeel koop je eigenlijk een stukje zeggenschap in een bedrijf. Als dat bedrijf het goed doet, neemt de waarde van het aandeel toe. Pas als je het aandeel verkoopt, krijg je die waardestijging uitgekeerd in de vorm van een hogere koers dan toen je het kocht. Een obligatie is een soort schuldbewijs van een overheid of een bedrijf aan jou. Bij een obligatie krijg je periodieke uitkeringen in de vorm van een rentevergoeding.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Er zijn allerlei manier om te beleggen. Je kan zelf beleggen, je ook kiezen voor een platform waar je met heel veel andere beleggers samen belegt. Een voorbeeld is DEGIRO. Je kan ook laten beleggen, door bijvoorbeeld een beleggingsexpert jouw geld te beheren en, in overleg met jou, bepaalde beslissingen te laten nemen. Je geeft het beleggen dan dus min of meer gedeeltelijk uit handen. Wel is jouw geld en je toekomstige portefeuille dan in handen van iemand die expertise heeft en de markt kent.

Beleggingsfondsen en indexfondsen

Als je een aandeel of obligatie koopt, richt je je dus op één onderneming. Dat kan heel slim zijn, maar heeft dus ook wel wat risico in zich. Voor veel beleggers is een beleggingsfonds een hele verstandige keuze. In een beleggingsfonds zitten als het ware stukjes van diverse beleggingen in verschillende bedrijven. Vaak gaat het om een bepaalde sector of branche of een bepaald land of een continent. Beleggingsexperts van bijvoorbeeld een bank hebben dat fonds voor jou samengesteld. Omdat jouw belegging eigenlijk bestaat uit een hele reeks kleine aandeeltjes in allerlei bedrijven, spreidt je dus je risico. Het moet wel heel gek lopen als die allemaal tegelijk flink in waarde dalen, hoewel dat wel het geval is tijdens een beurskrach (crash) of wanneer een bepaalde sector het moeilijk heeft.

Indexfondsen lijken hierop, alleen kies je nu voor een bepaalde aandelenindex, bijvoorbeeld de AEX. Maar je kan ook kiezen voor een index die een bepaald deel van de wereld bestrijkt: ook dit is dus een manier om risico te spreiden.

Leren beleggen

Zoals we in het begin al aangaven, is beleggen te leren. Op internet is heel veel informatie te vinden, maar voor je het weet zie je door de bomen het beleggingsbos niet meer. Gelukkig is er nog meer goed nieuws. Een cursus beleggen leert je wat beleggen concreet inhoudt. Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de do’s and dont’s? Wat zijn de risico’s bij welke vormen van beleggen? Wat zijn futures nu precies? En wat is het verschil met CFD’s? Daarnaast krijg je antwoord op allerlei vragen: past beleggen in vastgoed bij mij? Hoe werkt het precies met valuta en de schommelingen in hun waarde? In een cursus beleggen voor beginners wordt er bij de basis begonnen, er wordt dus vanuit gegaan dat je nog geen enkele ervaring met beleggen hebt opgedaan. Veel Nederlandse banken en belegging apps kunnen je op weg helpen.

Zowel de eerder genoemde DEGIRO, maar ook De Rabobank, de ING en ABN AMRO hebben uitgebreide informatie over beleggen voor beginners. Ik zou je willen aanraden om met een onafhankelijke cursus beleggen te beginnen. Zo leer je direct wat veelgemaakte fouten zijn en waar het wel of niet slim is om te beleggen.

Een cursus beleggen is een uitstekende start op de beleggingsmarkt. Met heel veel input en verworven kennis kan je je met een iets geruster hart op de beleggersmarkt begeven.