Cursussen voor ondernemers | Start je eigen bedrijf

Ondernemer worden

Je eigen bedrijf starten of nieuwe vaardigheden leren.

Wil jij je eigen bedrijf starten en of een cursus volgen die hierop van toepassing is? Er zijn tal van redenen en manieren om voor jezelf te werken. Een eigen bedrijf, werken als zzp’er, freelancer om het nog maar niet te hebben over alle mogelijkheden hierin. Wat je ambities ook mogen zijn, bij ondernemerschap doe je een beroep op je eigen kunnen. Je talenten en competenties die je inzet voor je eigen succes. Wat dat betreft is werken als zelfstandige ‘investeren in jezelf’ en is het volgen van verschillende cursussen voor ondernemers een perfecte methode om nog meer in jezelf te investeren en een must-do om je vaardigheden als ondernemer op te schroeven.

Of je nu al ondernemer of zzp’er bent in elk geval kun je iets nieuws leren. Je kunt als zzp’er aan de slag gaan of je onderneming analyseren en te reorganiseren tot een bedrijf dat je met plezier runt door steeds nieuwe vaardigheden te leren.

Investeer in jezelf en je toekomst.

In sommige gevallen zal je je daartoe moeten bijscholen terwijl je na het onder de loep nemen van je situatie, er ook achter kunt komen, dat je iets totaal anders moet doen en of wilt, ter garandering van een inkomen.

Gelukkig zijn er thans voor (startende) ondernemers heel wat cursussen en opleidingen die je gewoon in je eigen tijd overal op afstand kan volgen. Op deze pagina informeren we je met waarom het juist nu de tijd is om je ondernemerskwaliteiten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, om je vervolgens te informeren over de voordelen van het volgen van een online thuisstudie ter ondersteuning van het ondernemerschap. Ook geven we je enkele voorbeelden van thuiscursussen voor (startende) ondernemers waarvoor je je gelijk kunt inschrijven om vandaag nog te beginnen met een cursus voor ondernemers.

Bekijk de populairste cursussen voor ondernemers en zelfstandigen.

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
LOI MBO Ondernemer Retail MBO-4 opleiding 24 maanden € 2592,- Meer informatie
NHA Succesvol Ondernemen Erkende cursus 7 maanden € 349,- Meer informatie
NTI HBO Online ondernemen HBO-programma 6 maanden € 1230,- Meer informatie
Laudius Basiskennis ondernemerschap Beroepscursus 5 maanden € 109,- Meer informatie

Redenen om juist nu je ondernemersvaardigheden ontwikkelen of een bedrijf te starten.

 • Economisch onzekere tijden: door de onverwachte impact van de Covid-19 pandemie verdien je stellig ook minder dan normaal. Hierdoor heb je minder geld om uit te geven, wat ook zijn weerslag heeft op de omzet van alle ondernemingen en hetgeen op den duur afgedragen zal worden aan de belastingen. In een dergelijke situatie is het toch de moeite waard om met een eigen bedrijf te beginnen omdat je met frisse ideeën of bedrijfsconcepten kan inspelen op de actuele collectieve behoeften.
 • Overheid komt zzp’ers tegemoet: terwijl je je concentreert op het op de markt brengen van je product of dienst, is het een geruststellende gedachte dat je ook als zelfstandige ondernemer in aanmerking kunt komen voor het uitstel van je belastingaangifte of het ondersteuningspakket van de overheid. Voor de laatste optie zal je vooralsnog wel tenminste 1225 uren per jaar, in je bedrijf moeten steken. Lees hier meer over dit noodplan.
 • Andere kijk op ondernemen: je zult wel gemerkt hebben dat veel ondernemers thans gedwongen zijn om de manier waarop ze zaken doen aan te passen. Indien ze nog niet aan online marketing deden, is dat een onderdeel van hun bedrijfsvoering waar ze zich op hebben te concentreren. Als startende ondernemer heb je de mogelijkheid om met dit en alle andere nieuwe aspecten rekening te houden.
 • Garantie van een inkomen: omdat je voor jezelf zal werken, ben je niet meer afhankelijk van de financiële situatie van een werkgever. Je hebt daardoor inzicht in je inkomsten op korte- en lange termijn, waardoor je tijdig de nodige aanpassingen in je uitgavepatroon en andersoortige maatregelen kan treffen.
 • Ontevredenheid: Wellicht heb je in de afgelopen weken gemerkt dat je door het werk dat je deed, bijna een burn out kreeg. Door de aangepaste werktijden kreeg je de kans om je oude hobby weer op te pakken, waardoor je er achter kwam dat je veel liever op die manier een inkomen genereert. Waarom zou jezelf dan nog langer blootstellen aan stressgevende situaties op je werkplek? Tijd dus voor je eigen bedrijf.

Natuurlijk zijn er nog meer redenen te noemen voor het op dit moment openen van een eigen onderneming. De beste reden blijft echter nog steeds dat je je eigen baas wenst te zijn en dat binnen een bedrijf dat je in de gelegenheid stelt om je kennis, talenten en vaardigheden in te zetten en te ontwikkelen. Door te gaan doen wat je echt leuk vindt, is elke werkdag immers een feest.

De voordelen van een online thuisstudie voor ondernemers.

Elke ondernemer streeft naar het maken van winst. Als stimulerende factor helpt dit doel je als ondernemer om door te gaan ook in periodes dat de omzet tegenvalt. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je als bedrijfsleider je ondernemerskwaliteiten kunt vergroten, zodat je weet wanneer het tijd is om het roer binnen je bedrijf om te gooien. Educatie is een van deze middelen.

Aangezien je als (startende) ondernemer over weinig vrije uren beschikt is het volgen van een thuisstudie ideaal, omdat:

 1. Het je helpt om je kennis op te frissen: ofschoon je ervaring kunt hebben opgedaan door te werken in een bedrijf, betekent het niet dat je over voldoende kennis over de actuele ontwikkelingen binnen de sector van je keuze beschikt. Dit komt doordat je misschien routine werkzaamheden verrichtte die geen continue bijscholing vereisten. Door een thuisstudie te volgen verfris je niet alleen je kennis, maar zal je ook in staat zijn om nieuwe technieken te beheersen.

 2. Het je in staat stelt om administratieve taken zelf te verrichten: door het grote aanbod van thuisstudies voor ondernemers, kun je de administratieve verplichtingen van je bedrijf zelf leren bijhouden. Als werknemer had je je daarover niet druk te maken, maar als je zelf als ondernemer aan de slag gaat, is het handig als je tenminste weet hoe je boekhouding te organiseren.

 3. Je niet aan de openingstijden van het opleidingsinstituut gebonden bent: het gemak van een thuisstudie is dat je het binnen een initieel bij de cursus behorende periode, afrondt. Hoe en wanneer je de studiestof doorneemt hangt helemaal van jou af. Door deze flexibiliteit kun je je bijvoorbeeld overdag concentreren op het ondernemen en je in de avonduren storten op het vergroten van je kennis.

 4. Het je een betere concurrentiepositie kan geven: er zijn beslist een heleboel bedrijven in de branche waarin je geïnteresseerd bent. Ofschoon de grote bedrijven een groot deel van de consumenten aan zich gebonden hebben, kun je door frisse “out of the box” ideeën er voor gaan zorgen dat een ieder rekening met je gaat houden. Door een thuisstudie te doen terwijl je de ontwikkelingen op de markt op de voet volgt, vallen de kansen voor je bedrijf je eerder op omdat je door de theorie van je studie inzicht krijgt in de tekortkomingen van deze reeds gevestigde bedrijven.

 5. Het je kan helpen om van je hobby je werk te maken: een hobby hebben is leuk en ontspannend. Geld kunnen verdienen met dezelfde hobby is voor velen de kers op de taart. Jij kunt dat ook omdat er ook genoeg cursussen zijn die je helpen om je vaardigheden op een bepaald gebied te vergroten. Volg je een van deze opleidingen dan ben je bezig met je hobby maar wordt je kennis ook getoetst aan de hand van de verplichte opdrachten die je moet maken.

Cursussen voor (startende) ondernemers. 

Nu je weet wat de voordelen van het doen van een thuisstudie zijn, som ik in de volgende alinea’s enkele cursussen en of opleidingen voor ondernemers op die je bij één van deze online opleidingsinstituten kunt volgen. Je kan het zo gek nog niet bedenken, of er bestaat een zelfstudie die je in staat stelt om in een bepaalde branche te ondernemen.

LOI

Cursussen voor ZZP’ers en ondernemers bij LOI.

Bij het Leidse opleidingsinstituut LOI vind je cursussen die je helpen bij het starten als ondernemer. Zo kun je kiezen voor de cursus:

 • Starten als zzp-er;
 • Leiding geven en ondernemen in de zorg; en
 • Kort MBO startende ondernemer.

De studieduur en het tarief zijn afhankelijk van de cursus waar je voor kiest. Na elke opleiding ben je wel in staat om zelfstandig aan de slag te gaan.

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
LOI HBO Internationaal Ondernemen Kort HBO programma 3 maanden € 837,- Meer informatie
LOI MBO Ondernemer Retail Erkende MBO-4 opleiding 24 maanden € 2592,- Meer informatie
LOI MBO Basisopleiding Ondernemer Retail Basiscursus ondernemen 9 maanden € 1125,- Meer informatie
LOI Kort MBO Ondernemer Retail Erkende MBO 4 opleiding 15 maanden € 1785,- Meer informatie
LOI Kort MBO Startende Ondernemer Kort MBO programma 7 maanden € 665,- Meer informatie
LOI Masterclass Entrepeneurship Masterclass & onderdeel van MBA-opleiding. 3 maanden € 1047,- Meer informatie
LOI Horeca ondernemersvaardigheden AOV Horeca 12 maanden € 278,40 Meer informatie
LOI Eigen webwinkel starten Deeltijdcursus 7 maanden € 274,40 Meer informatie
NHA

Freelance, ZZP en andere online cursussen bij NHA.

Bij NHA kan je jezelf bekwamen in het opzetten van een webwinkel, massage salon, of als professionele Photoshopper of personal shopper aan de slag gaan. Om een algemene basis vaardigheid ondernemen te leren kun je kiezen uit een van de onderstaande programma’s.

Je kan de cursussen tussen vier en negen maanden afronden (geheel in je eigen tempo), waarna niets je meer in de weg staat om je als freelancer in deze of een andere bedrijfstak, in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
NHA Succesvol Ondernemen Cursus met erkend diploma 7 maanden € 349,- Meer informatie
NHA HOV Horeca Ondernemer Start je eigen horecazaak 7 maanden € 199,- Meer informatie
NHA Praktijkdiploma Commercieel Ondernemer Combi-cursus Zelfstandig Ondernemer 7 maanden € 269,- Meer informatie
NHA Praktijkdiploma Financieel Ondernemer Combi-cursus Zelfstandig Ondernemer 7 maanden € 169,- Meer informatie
NHA Copywriter Cursus voor zelfstandigen 9 maanden € 449,- Meer informatie
NHA Zelfstandig Ondernemer MKB Wordt allround ondernemer 10 maanden € 379,- Meer informatie
NHA Eigen Webshop Starten E-Commerce cursus (webwinkel) 5 maanden € 169,- Meer informatie
NHA Zelfstandig Ondernemer Basis Basiscursus voor ondernemers 3 maanden € 99,- Meer informatie
NTI

Leer ondernemen met NTI.

Bij NTI kun je meerdere cursussen, HBO, MBO en Master programma’s vinden die je helpen met het opschalen van je kennis en vaardigheden om te leren ondernemen op elk niveau. Of je internationaal zaken wilt doen, de basiskennis wilt leren of simpel weg ene eigen webwinkel wilt beginnen. Bij NTI kun je kiezen uit onderstaande studies.

Dit zijn enkele van onze suggesties:

 • Basiskennis ondernemerschap.
 • MBO of HBO ondernemer.
 • Webshop starten.
Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
NTI HBO Programma Online ondernemen HBO 6 maanden € 1230,- Meer informatie
NTI MBA Programma Internationaal Ondernemen en innoveren Master 6 maanden € 930,- Meer informatie
NTI MBO Ondernemer retail MBO 18, 24 of 36 maanden € 1867,- Meer informatie
NTI HBO International Business HBO Programma 3 maanden € 597,- Meer informatie
NTI MBO Basisopleiding Ondernemer retail MBO 9 maanden € 405,- Meer informatie
NTI Basiskennis ondernemerschap Beroepsopleiding 4, 6 of 8 maanden € 284,- Meer informatie
NTI Webshop starten Beroepsopleiding 2, 4 of 6 maanden € 150,- Meer informatie
NTI HBO Consumentengedrag en e-business HBO-programma 3 maanden € 597,- Meer informatie
Laudius

Cursussen voor zelfstandigen bij Laudius.

Bij Laudius tref je een scala van cursussen die gericht zijn op het openen van een bepaald type bedrijf. Daarnaast zie je in de tabel enkele van de basis cursussen voor ondernemers. Je kunt voor een thuisstudie kiezen die je in staat stelt eigenaar te worden van onder andere een:

De gemiddelde duur van een cursus is zes maanden tegen een tarief variërend tussen de €130 en €450.

Opleider Cursus Soort Studieduur Prijs Meer informatie
Laudius Eigen webshop starten Zelfstandigen cursus 6 maanden € 139,- Meer informatie
Laudius Start je eigen winkel Cursus voor ondernemers 6 maanden € 399,- Meer informatie
Laudius Basiskennis ondernemerschap Cursus voor zelfstandigen 5 maanden € 109,- Meer informatie
Laudius Copywriter Leer verkopende teksten schrijven 9 maanden € 399,- Meer informatie
Laudius Webdesign voor beginners Start je eigen website 4 maanden € 159,- Meer informatie
Laudius Praktijkdiploma Financieel Ondernemer Ondernemer worden 5 maanden € 159,- Meer informatie
Laudius Start je eigen Bed & breakfast Zelf ondernemen 9 maanden € 399,- Meer informatie
Laudius Mode ondernemer Zelf leren ondernemen in de mode branche 9 maanden € 449,- Meer informatie

Nieuwe doelen en jouw plan voor de toekomst.

Misschien kwamen tot nu toe je jeugddromen niet uit. Gelukkig betekent dat niet dat je daar genoegen mee moet nemen omdat het nastreven van nieuwe doelen niet verboden is. Je bent al lang niet meer de persoon die je was toen je het toenmalig ideale plaatje van je toekomst, vastlegde. Zet daarom al je levenservaringen vandaag nog om in een nieuw plan voor je toekomst, waarbij je uitgaande van je huidige situatie kiest voor het beheren van een bedrijf dat bij je nieuwe persoonlijkheid past. Wij helpen je graag daarbij.