Waarom zou je Grieks willen leren? Wellicht omdat je er vaak op vakantie gaat. Misschien omdat je van plan bent er tijdelijk te wonen, of mogelijk permanent. Je kunt ook familie hebben die uit Griekenland komt waar je graag een keer een woordje mee zou willen wisselen. Allemaal uitstekende redenen natuurlijk om Grieks te leren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon geïnteresseerd bent in Grieks, en daarom graag deze taal onder de knie wilt krijgen. Ook een hele goede reden. Grieks is namelijk interessant om meerdere redenen. Lees in dit artikel waarom.

Begin westerse talen

Grieks is een bijzonder oude taal. Eerst was er de taal lineair B, daarna kwam het oud Grieks en hedendaags wordt er in Griekenland nieuw Grieks gesproken. De ontwikkeling van deze talen kwam tot stand in de plek waar onze beschaving is geboren. Waar onze talen zijn geboren. Laat je niets anders wijsmaken door het verwarrende alfabet die de Grieken hanteren. De basis van de meeste westerse talen komt vanuit het Grieks. Het Grieks was de eerste taal die klinkers gebruikte. Deze dankbare uitvindingen werd foor vele talen gekopieerd.

Het alfabet

Grieks alfabet leren

Het alfabet dat wordt gebruikt in Griekenland zal je hoogstwaarschijnlijk nogal vreemd voorkomen, al is het mogelijk dat je bepaalde tekens wel kent. In de wetenschap, maar ook in de taal worden deze tekens en hun bijbehorende namen nogal eens gebruikt. Van alfa, via bèta helemaal naar omega. Dit alfabet bestaat uit 24 tekens. Het is geheel anders dan de Latijnse tekens die wij gebruiken. Dit is een extra uitdaging bij het leren van Grieks. Je leert de tekens kennen die over de hele wereld worden gebruikt, maar die thuishoren in het Griekse alfabet.

Meer dan alleen de taal

Naast de taal is ook de Griekse cultuur bijzonder interessant. Zo kun je in Griekenland zelf allerlei gebruiken tegenkomen die je in Nederland niet zo snel zou tegenkomen. Het is bijzonder interessant om erachter te komen waarom ze dit doen en wat erachter schuilt. Het beste kun je dit natuurlijk leren in hun eigen taal. Tevens is het interessant om de handgebaren te bestuderen. Die zijn namelijk ook niet hetzelfde als in Nederland. Waag het niet zomaar te zwaaien naar iemand met open hand. Dit wordt niet gewaardeerd. Ze zullen zich geschoffeerd voelen. Zwaaien doe je met een gesloten hand. Maar waarom?

Nieuwe taal leren

Iets algemener bekeken, geeft het leren van een nieuwe taal je veel meer voordelen dan louter het kunnen spreken, verstaan en lezen van deze nieuwe taal. Met het leren van een nieuwe taal daag je de hersenen namelijk uit. Deze moeten extra vermogen leveren om alle aspecten die komen kijken bij het leren van een nieuwe taal te kunnen verwerken. Hierdoor komen naar verloop van tijd allerlei voordelen naar boven drijven. Je geheugen verbetert, je leert rationeler beslissingen nemen, je bent beter in dingen in perspectief plaatsen en je leert zelfs je eigen moedertaal beter kennen.

Met het leren van een nieuwe taal leer je ook ontzettend veel over het land van herkomst. Bij Griekenland is dit extra interessant vanwege de grote geschiedenis die Griekenland heeft. De imposante gebouwen, de overweldigende cultuur en de bijzondere gebruiken die je kunt vinden in Griekenland. Het is de bakermat van beschaving en juist dat maakt Grieks zo interessant. Naast het feit dat deze taal zo ontzettend verschilt van Nederlands, krijg je er zoveel meer bij. Het leren van Grieks kan worden gezien als een grote algemene persoonlijke ontwikkeling.

Indrukwekkend

Naast al deze genoemde redenen om Grieks te leren is het natuurlijk ook ontzettend interessant om Grieks te kunnen spreken. Je zult mensen er al mee kunnen verbluffen wanneer je alleen de basis spreekt. Stel je eens voor wanneer je de taal echt in de vingers krijgt. Een indrukwekkende prestatie en zo zal niet alleen jij erover denken. Het spreken van Grieks wordt over het algemeen dan ook gezien als een bijzonder vaardige kunst. Veel mensen denken dat het ontzettend moeilijk is om Grieks te leren, te kunnen spreken en te kunnen lezen. Feit is dat wanneer je de basis kent, de rest een stuk makkelijker gaat. Voor het leren van de basis, zal wel wat doorzettingsvermogen en enthousiasme vereist zijn. Daarna gaat het voor de wind.

Kijk hier voor een overzicht van alle online cursussen Grieks, en begin vandaag nog met Grieks leren.