Met meer dan een miljard mensen over de hele wereld die Engels spreken of Engels aan het leren zijn, en een op de vier mensen die, tot op zekere hoogte, Engels kunnen begrijpen en/of communiceren (volgens de British Council), lijkt een belangrijke vraag zich op te dringen: Waarom zou men Engels leren? 

Een andere taal leren is geen gemakkelijk proces, het kost tijd en het vergt vastberadenheid. Dus voordat we beginnen aan de lange en avontuurlijke reis van het leren van Engels, is het noodzakelijk om ons af te vragen waarom? 

1. Professionele kansen

Tweetaligheid is iets wat steeds meer bedrijven over de hele wereld van hun werknemers eisen. Naast de VS en Groot-Brittannië is Engels de hoofdtaal in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, delen van Afrika, India, en vele kleine eilandstaten, en de algemeen aanvaarde tweede taal in Duitsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, en Nederland. Engels spreken opent deze landen en culturen voor u.

Zakelijk communiceren in het Engels.

De meeste internationale zakelijke interacties die in verschillende delen van de wereld plaatsvinden, gebruiken het Engels als platform. U zult zakenmensen in het Engels zaken horen doen in Shanghai, Tokio, Moskou, Boedapest, Rio de Janeiro, Buenos Aires, en vele andere steden over de hele wereld. Om succesvol te kunnen functioneren op het gebied van internationale zaken, om te kunnen communiceren met andere zakenmensen via e-mail, memo’s, op conferenties, enz. moet men Engels kunnen verstaan en gedachten en ideeën in het Engels kunnen uitdrukken.

De taal van wetenschap, informatica en geneeskunde.

Engels is ook de taal van de technologie en de wetenschap, met name de informatica, de genetica en de geneeskunde. Als je geïnteresseerd bent in deze gebieden, dan moet Engels leren een prioriteit zijn. Als je Engels spreekt, kun je gemakkelijk contact leggen met deskundigen en wetenschappers uit andere landen, deelnemen aan internationale conferenties, academische centra in het buitenland bezoeken, en nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen leren door het lezen van papers, boeken en tijdschriften.

 2. Sociale netwerken en relaties – een moderne wereldburger.

Engels is niet alleen de voertaal in het bedrijfsleven, maar ook de voertaal in het sociale verkeer. Hoewel de meeste landen hun eigen taal hebben, is Engels de enige taal die de hele wereld verenigt. Engels kennen is de belangrijkste stap om een wereldburger te worden – een persoon die overal kan leven, overal kan gedijen en met iedereen kan spreken. Zou het niet geweldig zijn om alle communicatie barrières te overwinnen en gedachten en ideeën uit te wisselen met iemand van uw leeftijd, of van uw werkterrein, uit pakweg China of Brazilië? Het aangaan van duurzame relaties, niet alleen voor zaken, maar ook voor vriendschap of romantiek heeft de Engelse taal als gemene deler.

 3. Amusement en cultureel begrip.

Het merendeel van de films en amusementsprogramma’s in de wereld is in het Engels. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de voornaamste taal waarin boeken worden gepubliceerd het Engels is. De rijkdom aan informatie en amusement waartoe de wereld toegang heeft, is voornamelijk in het Engels. Het is altijd een hele prestatie voor een leerling Engels om een film in het Engels te kunnen kijken zonder ondertitels, of om zijn eerste boek volledig in het Engels te kunnen lezen.

Uiteindelijk maakt Engels de toegang tot en het begrip van andere culturen gemakkelijk. Wanneer de taalbarrière is opgeheven, is er meer ruimte voor samenwerking, voor empathie, en voor gemeenschappelijke grond. Het lijkt erop dat één taal, die de meeste mensen begrijpen en spreken, niet veel ruimte laat voor verscheidenheid, maar in werkelijkheid biedt het iedereen de kans om deel te nemen, om zijn stem te laten horen, om actief zijn vrijheid uit te oefenen.

engels leren op universiteiten

4. Onderwijs, onderzoek en academici.

Met meer dan 2000 universiteiten en hogescholen en meer dan 400 miljard dollar die elk jaar aan onderzoek wordt besteed, biedt alleen de VS al een ongelooflijk scala aan mogelijkheden voor degenen die in staat zijn om te functioneren in een omgeving waar alleen Engels wordt gesproken. Er zijn vele universiteiten over de hele wereld die de behoefte aan Engels hebben erkend en die nu hele cursussen in het Engels geven. Kennis van het Engels opent ook deuren voor studie in het buitenland – er zijn meer dan 750.000 buitenlandse studenten in de VS (volgens een artikel in USA Today), en meer dan 430.000 in het Verenigd Koninkrijk.

5. Toegang tot kennis – het Internet.

Met de komst van het Internet is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot allerlei soorten informatie, maar de kans is groot dat die in het Engels is. Het percentage webpagina’s met Engelstalige inhoud wordt geschat op meer dan 50%, terwijl de volgende meest gebruikte taal het Duits is en minder dan 10% van de pagina’s uitmaakt. De ongelooflijke hoeveelheid informatie op het internet (sommigen schatten het op een biljoen pagina’s, dwingt ons ertoe Engels te beschouwen als een taal die het leren meer dan waard is.

Het leren van een vreemde taal kan zowel uitdagend als lonend zijn. Hoewel het u misschien jaren zal kosten om uw Engels te leren en te perfectioneren, zouden de hierboven vermelde redenen als een motivator moeten werken. Met deze in gedachten, zet u uw eerste stap naar vrijheid en kennis en bekijk welke cursus Engels het beste bij je past.